The Dyson Centre for Engineering Design

The Dyson Centre for Engineering Design was a complex refurbishment project which involved the re-modeling of one of the Department of Engineering’s existing undergraduate workshop spaces.

The new facility, which also includes a Bio-inspired Robotics Laboratory, provided open plan space capable of accommodating a variety of practical design and workshop-based undergraduate activities. The project also embraced the re-design of the Department’s library and the creation of a tiered, 60-seat lecture theatre.

A new, sloping bridge, with study spaces along its length, links the library and the Dyson Centre, spanning between two existing campus buildings. This new intervention radically improves circulation around the Department.

Academic rigour must meet with practical invention. The Dyson Engineering Design Centre and the James Dyson Building for Engineering bridge the gap, encouraging engineers to apply their minds to creatively experiment and try new things.
Dame Ann Dowling CBE, President of the Royal Academy of Engineering

Our Team

Project Team

  • Client: University of Cambridge
  • Project Management: University of Cambridge
  • Cost Planning: Riley Consulting
  • Structural Engineer: AECOM
  • Services Engineer: AECOM
  • Landscape Architect: n/a
  • Sustainability Consultant: AECOM
  • Acoustician: Ramboll
  • Fire Engineer: University of Cambridge
  • Contractor: Morgan Sindall
  • Photography: Alan Williams

Related