The Study Preparatory School
The Study Preparatory School
The Study Preparatory School

The Study Preparatory School

Wimbledon, London

The Study Preparatory School occupies two sites in Wimbledon. Children from Reception to Year 3 are located at Wilberforce House on the edge of Wimbledon Common. Both sites are being updated to support the continued delivery of outstanding education at The Study.

At the Wilberforce site, a new reception leads to a welcoming exhibition space, which also acts as the hall foyer. A new performance hall, located to the front of the building, has retractable seating linking to a first floor gallery.

An inviting, naturally day-lit staircase leads to the upper floor where the library is located, in a prominent position placing learning at the forefront of the arrival to school.

Light and airy classrooms are arranged over two floors, overlooking the playground, with cloaks and toilets easily accessible from the classrooms. Direct access to outside space is achieved by the introduction of balconies at first floor level.

Nicholas Hare Architects have drawn up designs and plans for the new building which are both practical and inspirational, borne out of two years of getting to know the school and understanding its requirements and aspirations for its future.
The Study School

Conservation area context

The school occupies a sensitive site within the Wimbledon West conservation area and Wilberforce House, the Octagon is Grade II Listed.

Our design has evolved taking influence from the existing context, the intention is that it is a sympathetic and contemporary translation of traditional local building forms, utilising crafted brick facades, pitched roofs and bay windows.

Light and bright

Double height windows march along the hall façade. Three traditional pitched gables articulate the classroom wing. The roofs project to provide both shade to the classrooms and the support structure to the first floor balconies.

The interiors will be light and vibrant, with an airy and contemporary feel. Timber has been used to provide a feeling of warmth.

Our Team

  • Jayne Bird
  • Andrew Gowing
  • Katherine Graham
  • Alberto de Miguel
  • Fiona McGarvey
  • Alexandra Orfanou
  • Tania Ostanina
  • Ben Roake
  • Janet Stapleton
  • Sarah Williams

Project Team

  • Client: The Study Preparatory School, Wimbledon
  • Project Management: Developing Projects
  • Cost Planning: Castle Hayes Pursey
  • Structural Engineer: Integral Engineering Design
  • Services Engineer: Environmental Design Associates
  • Landscape Architect: Katy Staton Landscape Architecture
  • Sustainability Consultant: Sweeco
  • Acoustician: Sandy Brown
  • Fire Engineer: The Fire Surgery
  • Contractor: MEC

Related